diumenge, 24 de gener del 2016

AVENC D'EN PASANT

Avui cansats d’estar a casa l’Isma i la Mercè s’han anima’t a fer un petit avenc que també servirà per fer algunes pràctiques.
L’avenc d’en Passant. -34mts
L’avenc està situat aprop de l’aparcament del pla de Querol, seguint un corriol ben marcat ens porta en pocs minuts a la boca de l’avenc.
Tot està instal•lat amb químics i accedim al primer pou de 6 metres per una boca de 2,5m x 1,2m fins a una cambra on baixant per una rampa accedim a l’últim pou de 23 metres que està fraccionat en dos trams.
Un cop a baix podem apreciar formacions com colades i columnes.
És un avenc ideal per passar una tarda de diumenge.



 Història:
L'avenc Pasant (que no Passant com figura en moltes ressenyes de la cavitat) porta el nom de l'espeleòleg del GES ' CMB, Rafel Pasant Coll. Voltant pel Campgràs el 17 de juny de 1954, un pastor ens el va ensenyar i aquell mateix dia vam baixar el primer pou i poguérem sondejar el segon. El següent cap de setmana hi vàrem tornar amb prou material per explorar-lo. Érem en Guillamón, en Gazulla, en Pasant, en Riera i jo, tots membres del GES del CMB. Un cop explorat i topografiat, en Riera, en Pasant i jo vam decidir d'anar a la platja a passar la nit i el diumenge. Vam parar a la Cala Morisca. L'endemà al matí, en Rafel Pasant va morir ofegat al mar i el seu cos no va aparèixer fins una setmana més tard a la cala d'Aiguadolç, a Sitges. És per aquests fet, i en la seva memòria, que vàrem decidir batejar el nou avenc amb el nom del company desaparegut. (Informació redactada i facilitada per Lluís Muntan, GES del CMB). Cal també deixar constància que, en aquest avenc i a meitat dels anys 1970, el Grup de Socors del Comitè Català d'Espeleologia va instal•lar un niu de material de rescat en la primera cambra de la cavitat i es podia davallar el petit pou d'entrada per una gruixuda cadena de ferro. La durada d'aquest niu va ser d'uns 4 o 5 anys.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada