dijous, 10 d’agost de 2017

SORTIDA DE CLUB, LA FAJA DE LAS FLORES.

A 2400 metres d'altura i sota mateix de la cornisa cimera del Gallinero es dibuixa una senda que ressegueix les parets i ressalts d'aquest bloc muntanyós ... És la "Faja de las Flores".

És la faixa més espectacular d'Ordesa i possiblement un dels recorreguts més bonics i preciós del Pirineu.

Nosaltres farem una circular, pujarem per Cotatuero (atenció als passos equipats de les "clavijas de Cotatuero") i baixarem pel circ de la Carriata (no trobarem punts d'aigua coneguts per aquesta zona).

L'excursió la comencem a la Pradera d'Ordesa, Als mesos de Setmana Santa i estiu (juliol-agost) la circulació al parc és limitada i només es pot accedir amb els autocars que el consorci del Parc Nacional d'Ordesa fica a disposició dels visitants. Fora d'aquestes dates es pot accedir a l'aparcament de la Pradera d'Ordesa amb els cotxes particulars sempre que la circulació sigui possible per absència de neu (no es pot pernoctar, amb els vehicles, a l'aparcament de la Pradera).


Les "Clavijas de Cotatuero" són 33 barrots o grapes metàl·liques que va instal·lar un ferrer de Torla per accedir a les planúries superiors d'Ordesa. Un caçador anglès les va manar ficar, l'any 1881, per facilitar la pujada als territoris d'alçada on es refugiaven les últimes cabres munteses. El caçador anglès mai les va fer servir (les clavilles o clavijas), però han quedat instal·lades per sempre. Abans no tenien cap protecció en cas de caiguda, ara hi ha col·locat un cable de vida per assegurar la progressió dels muntanyencs.

Les "Clavijas de Cotatuero" són un antecedent de les vies ferrades instal·lades a les Dolomites en plena Segona Guerra Mundial. Encara que són fàcils de superar, haurem d'anar equipats amb arnès i dissipador per assegurar la progressió.
Si les fem de pujada, trobarem una canal o xemeneia amb mitja dotzena de grapes o barrots metàl·lics, és aconsellable de portar casc per aquest tros del recorregut.


Després de la canal ve un flanqueig lateral en direcció a la cascada de Cotatuero.
Avançarem col·locant els peus en petites lleixes rocoses i agafant els imponents barrots amb les mans, aquí sí que utilitzarem el cable de vida per assegurar-nos convenientment.

Sortim de les "clavijas" a una plana rocosa i un balcó excepcional de la cascada de Cotatuero.


Pujarem amunt en direcció nord seguint les fites que trobarem i per un corriol traçat. Un cop situats al centre del circ, haurem de girar a l'esquerra en direcció a ponent (oest) i continuar per la vorera del barranc més proper amunt. Aviat el corriol, evident i traçat, se separa del barranc i zigzagueja amunt, vorejant el bloc muntanyós del Gallinero per la dreta.

Els senyals ens porten a la dreta de la muntanya de Gallinero, a una espècia de canal molt curta i trencada, però fàcil de pujar.


Des de allí ja intuïm la "Faja de las flores" aquesta té un recorregut d'uns tres kilòmetres i està a uns 2500 metres d'altura, les vistes són espectaculars.


Arribem al circ de Carriata on començarem a fer la baixada, nosaltres decidim baixar per les clavilles o clavijas de la Carriata (són més fàcils però precaució) la baixada és força vertical i constant, a la fi la carretera i altre cop a la Pradera d'Ordesa, han estat unes 8 hores amb parades incloses.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada