Dissabte 26 de juny i tot està preparat per realitzar el segon cap de setmana del curs de descens de canyons i engorgats que realitza el Club d’Espeleologia Dinàmics.
Allotjats al Càmping Cañones de Guara y Formiga, sortim ven d’hora per arribar a les 8:00h del mati al pàrquing del Formiga i evitar així al màxim les empreses de turisme d’aventura. Un cop al pàrquing, es realitza el repartiment de material amb els cursetistes i iniciem l’aproximació al Barranc del Formiga.
Abans d’arribar a aquest barranc i en seu tram final de l’aproximació ens trobarem un passamà muntat, moment en el que ens haurem de col·locar l’arnès i casc per continuar progressant, fins arribar al primer ràpel en sec que ens deixarà pràcticament a peu del riu. Un cop aquí, ens col·locarem els neoprens per iniciar el descens.
Donat la quantitat d’empreses d’aventura que veiem que arriben, decidim realitzar dos grups per tal d’agilitzar la marxa. L’activitat la realitzem a bon ritme, donat que molts dels cursetistes comencen a tenir autonomia en el ràpel. El barranc del Formiga es un descens quasi obligat pels iniciats, donat que amb poca aigua no presenta cap dificultat tècnica i es pot anar agafant destresa amb els ràpels aquàtics.
Un cop acabada l’activitat i després d’un bon àpat ben merescut, anem a Rodellar amb la intenció de realitzar el Mascun Inferior a primera hora de la tarda. El Mascun es un dels barrancs estrella de Guara i en la seva part final tenim el Mascun inferior que es tracta d’un barranc amb molta aigua degut a una surgència.
Aparcarem a Rodellar i el creuarem caminant fins al final, on començar un cami que descendeix fins al riu Mascun, on ens posarem els neoprens. El descens el realitzarem fins al pont de Rodellar.
Donada la profunditat dels gorgs i la quantitat d’aigua que porta, en aquest barranc realitzarem practiques de salt, de descens per tobogan així com aprendre a destrepar per zones d’aigua i diferents formes de moure’ns dintre de l’aigua amb les motxilles.
Amb les practiques de Salt, aconseguirem obtenir la tècnica per realitzar aquesta activitat amb la seguretat necessària, tenint en compte que es una de les practiques que mes accidents provoca en el barranquisme.
Un cop finalitzada l’activitat, ens anem al càmping a descansar però abans realitzarem un taller de nusos amb cordes, on es repassaran la realització dels mes bàsics, com el vuit, el nou, el dinàmic, el ballestrinque, papallona ...
Ja a l’endemà, ens preparem per realitzar un nou barranc. En aquest cas ens organitzem per descendir el Barranc d’Alborceral i seguir pels Estrechos de Balced fins al pont, on ens esperaran amb furgos per arribar al pàrquing on tenim els cotxes aparcats a Bierge. Amb aquesta combinació ens estalviem les aproximacions i retorns.
El barranc d’Alborceral, es un barranc sec amb multitud de ràpels per practicar. Aquest barranc s’inicia en una zona bastant oberta per acabar en una zona d’estrets foscos on haurem de treure les lliçons apreses per rapelar amb tant poc espai. En general les instal·lacions estan en bon estat, químics i parabolts, únicament l’últim ràpel amb un passamà muntat amb una corda de camisa trencada i algun spit, no presenta mes problema.
Un cop descendit aquest últim ràpel, ens deixarà dintre del barranc de los Estrechos de Balced, aquest si, de caràcter molt aquàtic però sense ràpels ni salts, ens permetrà gaudir de les formacions que anem trobant durant les quasi tres hores de recorregut.
I fins aquí el segon cap de setmana del Curs, ens acomiadem amb la vista posada en Benasque, on realitzarem el tercer cap de setmana, ja practicant amb barrancs més aquàtics, amb uns cursetistes que ja estan perfectament preparats per continuar l’aprenentatge i acabar el curs amb completa autonomia en el descens de barrancs i engorgats.
Alex Martin
Molt ben explicat i molt bones fotos. I ben controlats i acompanyats en tot moment. Contenta de fer el curs amb vosaltres.
ResponElimina