dimecres, 9 de juny del 2021

 GRALLER GRAN DEL CORRALOT I GRALLER DEL BOIXAGUER 

Sens cap dubte, estem començant a viure un any de noves emocions amb moltes ganes de fer activitats i que millor que arrodonir-lo fent una visita a les dues cavitats mes grans de Catalunya, El Graller Gran del Corralot i el Graller del Boixaguer de 166m i 148m de fondària respectivament, amb unes impressionants boques d’entrada que a traves de ràpels volats ens deixen contemplar la immensitat de les seves grans sales interiors, amb cúpules que arriben fins als 90m d’alçària lliure, tot un regal per la nostra vista. 


Boca Inferior Graller Gran del Corralot

Autor: Alex Martin


Fruit d’una trucada entre els companys Roger Griera i Carles Maraver, ens vam ajuntar fins a 4 clubs d’espeleologia: Club Espeleo Dinàmic, el GET de Vilanova, l’Espeleo Club de Castelló i l’Espeleo Club de la Vall d’Uixó, una col·laboració entre clubs que ens aporta la Il·lusió de compartir les emocions entre els diferents companys que realitzem aquesta activitat que tant ens agrada a tots.


El divendres vam començar la pujada al Montsec d’Ares, uns en furgo, d’altres amb tenda i la resta al Càmping d’Àger. El dissabte pel mati vàrem quedar tots els grups a l’esplanada dels parapentistes, per tal de organitzar l’activitat. La i deia era fer 2 grups, un format pels clubs catalans i l’altra pels clubs de Castelló. Vam intercanviar material, de manera que els catalans vam instal·lar la Grallera Gran del Corralot amb el material dels de Castelló, i els de Castelló van instal·lar la Grallera del Boixaguer amb els nostre material. D’aquesta manera, al següent dia, podíem fer la següent cavitat amb tota la instal·lació feta i en acabar-la recollir el nostre material, disposant així de molt mes temps per contemplar aquestes joies que ens ha deixat la Natura. 


Seat 600 a l’aproximació del Graller Gran del Corralot

Autor: Joan Sole



Un cop tot organitzat, vam començar l’aproximació al Graller Gran del Corralot, que ens va portar aproximadament uns 40 minuts, deixant els vehicles aparcats a l’alçada del SEAT 600 abandonat. Un cop a la boca, ens vàrem dividir en dos grups per instal·lar les dues boques. Nosaltres vàrem decidir entrar per la boca superior i sortir per la boca inferior, així que vàrem començar a baixar un encadenat de ràpels fraccionats i molt verticals des de l’inici que ens van portar a l’últim ràpel volat d’uns 50m, entrant a la Sala Gran, i contemplant la immensitat d’aquesta des d’un dels seus punts més alts. Sens dubte es la millor opció per realitzar aquesta activitat.



Descansant abans de baixar a la Sala del Llac

Autor: Alex Martin


Des d’aquí, vàrem muntar els dos ràpels de 10 i 15m que ens portaven a una sala d’uns 40m de diàmetre en forta pendent, la qual baixant per un caos de blocs a la seva part inferior hi ha una boca d’entrada a una rampa bastant relliscosa que ens porta a la Sala del Llac, situada a la cota -166m de profunditat, la mes baixa de la cavitat, amb unes aigües cristal·lines i de color turquesa que fan aturar la nostra marxa, per contemplar-la mentre la il·luminem amb els nostres frontals.


Sala del Llac. Graller Gran del Corralot

Autor: Alex Martin


Un cop visitada aquesta sala i donat que portàvem retràs amb l’horari previst inicialment, decidim remuntar i sortir per tal d’anar al campament a sopar i recuperar les forces que ens faran falta per tal de visitat a l’endemà la Grallera de Boixaguer.


Així doncs, ja en diumenge i després d’una nit plena de llampecs i pedregada inclosa, emprenem la marxa a la segona cavitat del cap de setmana, en aquest cas aparcant a una esplanada propera a la fita que es veu des de la carretera i que ens conduirà a la boca superior de la Grallera en uns 10 minuts d’aproximació de forta pendent, amb la satisfacció aquesta vegada de trobar-nos totes les vies instal·lades, gràcies a la col·laboració realitzada entre els diferents clubs.


Ràpel guiat a la Boca Superior. Graller del Boixaguer

Autor: Alex Martin



Així doncs, els tres Dinàmics Roger Griera, Joan Sole i Alex Martin, iniciem el descens per la boca superior a traves d’una sèrie de ràpels fraccionats que acaben en una instal·lació en “Y” acompanyada d’un guiat, que ens farà baixar fins a un passamà per portar-nos a la Sala Inma mentre contemplem durant el descens la Gran Sala de dimensions de 85x45m i fins a 60m d’alçària, amb la entrada de llum que ens ofereix la boca inferior situada al final d’aquesta. Abans d’arribar a la part inferior d’aquesta sala, baixarem a un punt intermedi del descens des d’on pujarem una petita rampa acompanyada d’un passamà per tal de visitar la Sala Inma, un bonic recorregut ple d’espeleotemes i en especial unes grans colades que ens delectaran durant la visita. Des d’aquí, també tenim un balcó a la Sala Gran, la boca inferior i la línia de la boca superior.



Sala Inma. Graller del Boixaguer

Autor: Alex Martin



Un cop visitada la Sala Inma, tornarem pel passamà i baixarem per un ràpel situat al final d’aquest, ara sí a la base d’aquesta Gran Sala. Des d’aquí començarem a caminar cap al final de la sala, on trobarem una instal·lació per baixar uns tres fraccionaments amb un desviador que ens deixaran en una petita rampa que ens condueix a uns llacs secs. A partir d’aquí trobarem un gran caos que haurem de superar i que a la seva banda esquerra trobarem una corda que ens ajudarà a baixar per una forta pendent fins al llac situat a la part mes baixa de la cavitat, amb un desnivell total de 148m de profunditat. Aquest llac te unes dimensions aproximades de 16x14m i una profunditat que pot varia fins als 6m segons èpoques de més o menys sequera. Un bon moment per descansar, mentre contemplem com les seves aigües cristal·lines reflecteixen amb la llum la imatge dels seus parament i sostres. 


Sala del Llac. Graller del Boixaguer

Autor: Joan Sole



Un cop visitat el llac, es hora de desfer el camí realitzat fins a la Gran Sala, on pujarem per la boca inferior a traves d’una primera instal·lació de 45m en volat i posteriorment a traves d’un fraccionament cap a la capçalera de la instal·lació, on tindrem que fer del nostre enginy per superar un passamà en volat del que agrairem portar una tercera baga i fer us dels pedals per tal de superar-lo.


Boca inferior. Graller del Boixaguer

Autor: Alex Martin


Desmuntant passamà Boca Inferior. Graller del Boixaguer

Autor: Alex Martin




En definitiva un cap de setmana complert, tant a nivell Espeleològic com a nivell social i del que ja hem tret la il·lusió de realitzar noves sortides amb els companys. La Sala del Primer dia a la Grallera Gran del Corralot la deixarem per visitar durant el proper curs d’Espeleologia de nivell I.


Alex Martin

1 comentari: